Västsvenska paketet – jobb för unga

Idag blev Göteborg förärade 25 supermoderna hybridbussar som ska rulla på stans gator. Det är inte många ställen som har så avancerade bussar. Det känns bra att kunna säja att samarbete lönar sig, framförallt när det gäller teknikutveckling. Det var därför extra kul att få en lektion i motorteknik på Gustaf Adolfstorg av en entusiastisk ingenjör som livfullt berättade om den motorn som sitter i de nya bussarna.

Mer infrastruktur blev det en stund senare fast på Burgårdens gymnasium där olika delar av staden och näringsliv samlats för att diskutera arbetsmarknad och det västsvenska paketet. En sak är att västsvenska paketet har som syfte att vidga den västsvenska arbetsmarknadsregionen, en annan sak är hur vi ska lyckas personalförsörja paketets genomförande. Det behövs folk helt enkelt. Paketets genomförandes ställer krav på hela regionen att kraftsamla för att inte minst uppmuntra ungdomar att söka utbildning som har en strålande arbetsmarknad framför sig. Anläggningsjobb, betongarbetare, ingenjörer: ja allt från tanke till genomförande. Lyckas vi med den kraftsamlingen så borde vi också kunna bryta ungdomsarbetslöshetssiffrorna. Då kan det västsvenska paketet bli så mycket mer än ett infrastrukturprojekt. Då blir det också ett bevis på att investeringar lönar sig också socialt.

Det är en självklarhet att våra transporter ska vara miljömässigt hållbara. Cykel och kollektivtrafik i stadstrafik, bil när den behövs, tåg på mellanlånga sträckor och flyg för att komma längre. Vi måste hela tiden jobba med alla delar i transportsträckan. Det är därför roligt att se att Landvetter flygplats satsat hårt på att miljöarbetet. Det är också något att kunna skryta med. För vi behöver flyget. Det är det nog ingen som ifrågasätter, inte ens jag som inbiten cyklist och tågåkare!

facebook Twitter Email