Vad händer i regeringsförhandlingarna?

Vad håller ni på med uppe i Stockholm egentligen? Jag träffade nyligen en väljare som ställde den frågan angående regeringsbildningen.

Svaret är att just nu ligger bollen hos Ulf Kristersson. De borgerliga partierna valde att avsätta regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. Då finns det en logik i att Ulf Kristersson får klargöra hur hans alternativ ser ut. Många undrar säkert om de borgerliga har en plan B, nu när de avsatt statsministern. Jag tror ärligt talat inte de har någon plan B överhuvudtaget.

En borgerlig fyrpartiregering skulle göra sig helt beroende av Sverigedemokraterna. Jimmie Åkesson sa i Aktuellt veckan att deras stöd inte är gratis. Det är nu upp till de borgerliga partier som lovat att aldrig ge SD makt eller sätta sig en regering beroende av SD, att stå för sitt ord. Det görs genom att begrava blockpolitiken och börja föra diskussioner som enskilda partier.

Den som hävdar att Socialdemokraterna borde stödja Ulf Kristerssons regering bör fundera kring logiken i det påståendet. Socialdemokraterna är största parti och de rödgröna har 144 mandat mot de borgerligas 143. Hade de rödgröna fått ett mandat färre än de borgerliga och samtidigt krävt att Moderaterna blev ett stödparti skulle sannolikt få av de som kräver Socialdemokraternas stöd för borgerligheten tyckt varit att det var rimligt.

Jag blev också glad och stärkt i min övertygelse att vår hållning är den rätta efter veckans opinionsundersökningar. De visade på ökat stöd för Socialdemokraterna och är ett bevis att vår stabila och pragmatiska hållning till det svåra parlamentariska läget och vår vilja att föra Sverige framåt är vad svenska folket vill ha. Vi står till talmannens och Sveriges förfogande, redo att ta oss an framtidens utmaningar.

facebook Twitter Email