USA går till val

Idag är det dags för mellanårsval i USA. Jag är på plats i min nya roll som ordförande i den svenska OSSE-delegationen och som valobservatör.

Att besöka USA i samband med valtider har blivit något av en tradition för mig och har gett mig upplevelser och möten som jag aldrig kommer att glömma. För tio år sedan besökte jag landet för första gången när Barack Obama valdes efter sin kampanj om ”Change” och ”Hope”. För två år sedan under det senaste presidentvalet var det dags igen. När Donald Trump valdes till president, med sin slogan om att ”Make America great again”, gjorde jag en resa från Maine i norr till Florida i söder för att få en bättre förståelse för det amerikanska samhället och bevittna landets politiska uppdelning med egna ögon.

Inför dagens mellanårsval i USA är jag alltså denna gång här i egenskap av valobservatör. Som ordförande för den svenska OSSE-delegationen kommer jag, tillsammans med Moderaternas Carl-Oskar Bohlin och vår delegationssekreterare Fredrik Svensson, observera valet vid ett tiotal röstlokaler i Loudoun, Virginia. Totalt är vi 90 valobservatörer från 25 länder som har blivit inbjudna av USA. Att som parlamentariker och riksdagsledamot vara här på plats är naturligtvis intressant, men också en viktig del av vårt demokratiska arbete och för en ökad förståelse och kontakt länder emellan.

Det är amerikaner i ett starkt polariserat och splittrat USA som går till valurnorna idag. Ett mellanårsval som i det närmaste kan betraktas som en folkomröstning kring den sittande presidenten. Det är 435 platser i representanthuset och 35 av de 100 platserna i senaten som står på spel. Det förekommer även exempelvis guvernörsval i de olika delstaterna. Prognoser visar att valdeltagandet i år kommer att vara högre jämfört med tidigare mellanårsval, då intresset denna gång förväntas vara större.

Oavsett utgång i valet, det vill säga om den sittande presidentens möjligheter att få igenom sin politik kommer att öka eller minska efter valet, kommer jag med spänning att följa dagens utveckling och få ett minne för livet på min första resa som valobservatör för Sverige.

facebook Twitter Email