Upprörd över fortsatta övervinster i välfärden

Idag är jag besviken. Jag har precis kommit tillbaka till kontoret efter dagens omröstning i kammaren. Trots ett folkligt stöd för regeringens förslag om att begränsa vinsterna i välfärden så röstade de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna ner förslaget i riksdagen.

För mig var det en självklarhet att rösta för att införa ett vinsttak i välfärden. Offentliga medel ska gå till det gemensamma. Till skolan och vården. Vi behöver ett hårdare regelverk för att begränsa oseriösa aktörers möjligheter att bedriva vinstjakt i välfärden på bekostnad av personalens löner och arbetsvillkor.

Sverige har idag internationellt sett generösa regler för kommersiella bolag i välfärden. Sverige är det enda landet i västvärlden som tillåter obegränsade vinstuttag för företag i skolsektorn. År 2015 försvann 4,7 miljarder kronor i övervinster från välfärden. Det motsvarar vad det kostar att anställa 7500 undersköterskor. Undersköterskor som idag tjänar i genomsnitt 1800 kronor mindre på privata äldreboenden än på kommunala. Deras löner betalar priset för vinstjakten. Det är en utveckling som vi hade hoppats kunna sätta stopp för.

Så blev det alltså inte. Tyvärr föll förslaget eftersom de borgerliga partierna tillsammans med Sverigedemokraterna röstade ned regeringens förslag. Trots att Sverigedemokraterna tidigare hade lovat sina väljare att begränsa vinsterna i välfärden, så valde de att rösta annorlunda.

Efter valet i september riskerar vi att få ett valresultat som i värsta fall kommer att föra majoriteten i Sveriges riksdag rejält åt höger. Det kommer att leda till minskad trygghet för vanligt folk. För de som nu får betala priset för Sverigedemokraternas högersväng är landets förskollärare, lärare och undersköterskor. Därför röstade jag nej till vinster i välfärden.

facebook Twitter Email