SD är ett tydligt högerparti

Mattias Jonsson: Valrörelsen har nu börjat på allvar och häromdagen sprang jag på Sverigedemokraterna när de kampanjade på stan. För mig är det uppenbart att Sverigedemokraterna inte är ett parti för vanligt folk. Deras värderingar borde få varje anständigt demokratiskt parti att reagera och hålla dem långt ifrån sig. Tyvärr noterar jag att det inte verkar gälla för Moderaterna. Deras gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, har varit ute och slirat ordentligt i frågan om samarbete med SD senaste dagarna.

Det är enkelt. Förutom att SD inte respekterar alla människors lika värde så urholkar deras politik Sveriges finanser, välfärd och jobb. Deras politik gör att de bör beskrivas som ett högerparti. Låt mig ge några exempel:

– Sverigedemokraterna var det parti i Sveriges riksdag som i sin budgetmotion för 2018 föreslog störst skattesänkningar av alla.
– I sina ekonomiska motioner har SD föreslagit nedskärningar på minst 13 miljarder kronor i resurserna till kommuner och landsting 2018. Det motsvarar till exempel årslönekostnaden för över 20 000 sjuksköterskor.
– SD vill skära ner på arbetsmarknadspolitiken med 10,5 miljarder kronor per år. Blir det genomfört kommer fler behöva försörjningsstöd från kommunernas socialkontor, samtidigt som massa jobbchanser går förlorade. De vill dessutom avveckla Arbetsförmedlingen och ersätta den med med vinstdrivande företag.

SDs förslag slår också hårt emot arbetsrätten med försämringar av anställningstryggheten, utökade undantag från turordningsreglerna i LAS och att tillåta fortsatt utnyttjande av tillfälliga anställningar. SD är dessutom den mest uttalade förespråkaren för vinster välfärden.

Om detta måste vi berätta för väljarna varje dag från nu och fram till valdagen den 9 september. Vi behöver ett starkare, inte ett svagare samhälle. Vi behöver ett tryggare Sverige.

facebook Twitter Email