Ohederligt om hedersförtryck

Marina Johansson (S)

Jag uppskattar verkligen Liberalernas starka engagemang mot hedersförtryck. Det har de all rätt att slå sig för bröstet för. Men det är både osmakligt och tragiskt att de så ofta använder frågan för att helt osakligt angripa Socialdemokraterna, både lokalt och nationellt.

Redan 2016 lade S förslag om att ta fram en särskild plan mot hedersförtryck. Den röstades ner av bl.a. Liberalerna. Ett år senare fick vi (med lite tur) igenom den i kommunstyrelsen. Nu säger Helene Odenjung (L) såhär i en intervju i Dagens Samhälle:

”Anser du att Socialdemokraterna har spelat ned det problemet?
– Ja, verkligen!
På vilket sätt?
– De har varit så taffliga i hedersfrågan. Man har den som en del i handlingsplanen mot våld i nära relationer och tycker att det räcker.”

Även om man bortser från allt annat S gjort i denna fråga (bl.a. inrättat en särskild samordnare mot hedersförtryck) så kvarstår faktumet att det var vi som lade förslaget om en särskild handlingsplan mot hedersförtryck (som blir klar till sommaren) och att L röstade emot det.

Om man hade velat spela fult så skulle man förstås kunna göra en stor sak av det och påstå att L ”spelat ned problemet”. Men det vore ohederligt. Jag är övertygad om att Liberalernas engagemang i frågan är uppriktigt. Men deras sätt att använda hedersförtrycket partitaktiskt är rent ut sagt vulgärt. Jag hoppas verkligen att de låter bli det i fortsättningen och istället fokuserar på att berätta om alla goda initiativ som de själva kommer med.

facebook Twitter Email