LSS – En självklar del av vår välfärd

Jag vill se ett starkare samhälle med en bättre välfärd, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brottsligheten och dess orsaker. Det är bättre än sänkta skatter. I det starka samhället ska stöd och hjälp finnas för de som behöver. Vi ska vi nu reformera och tydliggöra lagen om stöd och service. I vårt valmanifest har vi presenterat det största trygghetsprogrammet i modern tid med förslag för ett tryggare Sverige. LSS och personlig assistans är en självklar del av vår välfärd. Vi vill därför ta initiativ till en förbättrad lagstiftning med de borgerliga partierna för att stärka den personliga assistansen.

Mångas situation har blivit en kamp för att få det de har rätt till. Så ska det inte vara. En reformering av LSS är dock inget som görs i en kappvändning, därför öppnar vi nu upp för breda blocköverskridande samtal direkt efter valet.

Just nu pågår en utredning som ska lämna förslag till regeringen senast i december 2018. Det är helt nödvändigt att det sker en utredning för en ohållbar situation. LSS behöver reformeras och förtydligas, bli mer förutsägbar och trygg. LSS är en rättighetslagstiftning och behoven måste komma först.

I den nya lagen som ska fram vill vi socialdemokrater vara tydliga med att andning och sondmatning måste vara ett grundläggande. Det är något som för mig är en självklarhet. Staten tar redan idag ansvar för dem med störst behov. Detta måste också omfatta barn med störst behov.

Vi vill även utreda om man ska ha möjlighet att överföra beslut om LSS när man flyttar till en annan kommun. Detta för att en kommun inte får neka LSS-insatser med motivering att de inte har råd. För Sverige har råd att ge barn med behov den hjälp de behöver. Vi ska se till att de får det.

Det är en bra början. Vi har ett system som är till för att stötta när livet inte går ihop – och det måste fungera. För när det går bra för Sverige ska det märkas för vanligt folk – vi har råd att ge stöd till barn och människor i behov. Det här valet är en folkomröstning om välfärden där det starka samhället står mot sänkta skatter till de som redan har mest.

facebook Twitter Email