Grattis på självständighetsdagen Finland! Onnea satavuotias Suomi!

När jag tänker på Finland tänker jag på frihet. Den tidlösa kampen att kunna, som Finlands självständighetsförklaring från 1917 anger – att ta sitt öde i egna händer.

Jag tror inte det är en slump att den svenska statens gåva till Finland tidigare i år var statyn ”Free Fall” – ett konstverk som föreställer en kvinna på flyboard som gör en bakåtvolt i luften. Den har kallats ”en modern frihetsgudinna”. Jag kan inte tänka mig något mer passande. Finlands historia är en stolt historia om strävan efter frihet. Våra länder har mycket gemensamt – inte minst våra välfärdsstater och vår gemensamma strävan efter jämlikhet och frihet. I Göteborg har vi ett betydande finländskt arv, och Göteborgs Stad uppmärksammar sverigefinländarnas dag den 24 februari.

Som ansvarigt kommunalråd för mänskliga rättigheter i Göteborgs Stad så är jag mycket glad över att både stad och en del av regionen är finskt förvaltningsområde. I Göteborg har vi också ett sverigefinskt råd som skapar ökad delaktighet och påverkan på stadens verksamheter. Mycket arbete återstår, men vi delar i grunden samma strävan. Att människor ska kunna få sina rättigheter uppfyllda – ja, det handlar i grunden om att få sin frihet även här i staden. Det är vad välfärd handlar om.

Om vi i Göteborg har något som skulle kunna liknas vid en frihetsgudinna – ja, då kanske det är statyn som kallas Sjömanshustrun uppe vid Sjöfartsmuseet vid Stigbergstorget. Vid sockelns fot står nämns bland annat ett tacksamt folk – tacksamt för de uppoffringar som gjorts. Jag fastnade för dessa vackra ord i Finlands självständighetsförklaring – vår sekelgamla frihetslängtan bör nu uppfyllas. Nu – ett sekel senare – bör det vara vår gemensamma uppgift att lova varandra fortsatt arbete för frihet – som länder, som städer emellan, i vardagen, i våra gemensamma möten.

Och likt Sjömanshustrun där borta uppe på berget påminner om ett tacksamt folk vill jag tacka för vänskap, för utbyte, för samtal, för engagemang. För att så många finländare varit med och byggt den här staden. Och fortsätter bygga den.

Grattis på självständighetsdagen Finland. Grattis till 100 år och sekel av välgång framöver!

/Mariya

facebook Twitter Email