Ett unikt samarbete

Imorgon leder jag, med stor ödmjukhet men också med ära och stolthet, en delegation från Göteborgs Stad till Lima, Peru. Syftet med resan är att återlämna den andra omgången av Paracastextilierna som Göteborgs Stad och Statens museer för världskultur har i sina samlingar.

Av Paracassamlingen, som består av 100 textilier från Paracashalvön i Peru, har Göteborgs Stad haft över 89 textilier och Statens museer för världskultur över de återstående 11. Textilierna är ca 2 000 år gamla och kommer från plundrade gravar, sannolikt från gravplatsen Necrópolis de Wari Kayan.

Det finns ett stort internationellt intresse för denna process – att återföra samlingar till deras ursprungliga hem. Många museer och privata samlare undrar säkert över vad detta kan medföra. Jag hoppas vårt samarbete med Peru kommer inspirera och stå modell för ett konstruktivt samarbete över gränser och samtidigt uppfylla ett gemensamt åtagande att skydda kulturarv såsom Paracastextilierna.

Den första delegationsresan genomfördes 2014 under ledning av dåvarande ordföranden i kommunstyrelsen, Anneli Hulthén (S). Då återlämnades fyra av textilierna. Med oss på resan nu har vi 51 stycken till. Den sista resan planeras till 2021 då Peru firar 200 år av självständighet och Göteborg dessutom samtidigt firar sitt 400-årsjublieum. Då återbördas resterande 35 textilier. Det blir ett värdigt avslut på det som en gång började som ett brott men slutar med allt starkare vänskapsband och en gemensam process att vara mycket stolt över.

Vi har ett digert program framför oss på resan där vi både ska prata om den fortsatta processen men också om möjliga framtida samarbeten. Det blir besök på bland annat Kulturministeriet som Sveriges nyöppnade ambassad i Lima, företag som SKF och Volvo och samverkansforum inom vetenskap, teknik och innovation. Även besök på olika kulturinstitutioner står på programmet. Det sker dessutom flera högnivåmöten med bland annat besök i kongressen och träffar med Perus President Pedro Pablo Kuczynski Godard, utrikesministern Víctor Ricardo Luna Mendoza och kulturministern Salvador Alejandro Jorge del Solar Labarthe.

För min del, som ansvarig för såväl kultur som mänskliga rättigheter i Göteborgs Stad, så är jag stolt över att kommunfullmäktige tog det här beslutet 2013 och stolt över avtalet mellan Göteborgs Stad och den peruanska staten. För att detta är helt rätt och öppnar nu dessutom vägen för ett fördjupat samarbete våra länder emellan. Göteborgs absoluta styrka är samverkan – vi tänker brett och vi tänker nytt. I den här processen visar sig stadens samtliga styrkepositioner – innovation, kultur, mänskliga rättigheter och samverkan. Tillsammans med Peru har vi visat på ett mycket gott samarbete – byggt på ömsesidig tillit, ansvar men också hårt arbete. Det är något vi ska vara väldigt stolta över.

Det är människans förmåga att samarbeta över tid och över landsgränser, som fyller mig med störst hopp i dessa tider. Att kunna bära det mänskliga felandet men också se storheten i människans strävan efter något bättre. Inför Nobeldagen på söndag kommer jag därför tänka på den peruanska nobelpristagaren Mario Vargas Llosas ord, som vann Nobelpriset i litteratur 2010
-”This feeling of membership in the collective human experience across time and space is the highest achievement of culture”.

/Mariya

facebook Twitter Email