En bättre välfärd – före sänkta skatter

Förra veckan presenterade Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson moderaternas ekonomiska politik. Ekonomin i kommuner och landsting beskrev han som ”ett svart hål”. Det visar Moderaternas syn på välfärden. Barnmorskan som vakar över ett nyfött barn, läraren som rättar prov till sent in på kvällen och brandmannen som kastar sig iväg till områden som alla andra flyr – för Moderaterna är de ett diffust utflöde av pengar. Det är så Moderaterna resonerar när dom framför sina skattesänkningar. Detta är skattesänkningar som kommer att gå till dem som redan tjänar mest. Och kommer att drabba dem som tjänar minst. Hur mycket Moderaterna än tror och hoppas så är det inte möjligt att sänka skatten med mångmiljardbelopp, och samtidigt satsa på välfärden.

Under Moderaternas åtta år vid makten sjönk antalet anställda i välfärden och många kommuner tvingades höja kommunalskatten eftersom Anders Borg inte hade råd att ge dem de resurser som krävdes för att klara välfärden. Deras skattesänkarambitioner är nu uppe i 60 miljarder kronor. Summan motsvarar årslönerna för 125 000 sjuksköterskor, eller 100 000 lärare. Först nu börjar det gå upp för Moderaterna att det kanske inte är skattesänkningar som är svaret när människor oroar sig över om barnen lär sig tillräckligt i skolan, om mormor har det bra på äldreboendet eller om man får vård i tid om man blir sjuk.

Redan förra sommaren gav vi beskedet att vi vill öka resurserna till välfärden med 20 miljarder nästa mandatperiod. Det skulle innebära 780 miljoner i Göteborg till 2022. Det är möjligt när vi använder våra gemensamma resurser klokt. Efter fyra år med en socialdemokratiskt ledd regering har 300 000 fler ett jobb att gå till. Genom våra gemensamma insatser finns det en ekonomisk kraft för att satsa på en bättre skola, en mer tillgänglig vård och en trygg äldreomsorg.

Vi socialdemokrater har hela tiden varit tydliga med att vi väljer bort stora skattesänkningar till förmån för ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

facebook Twitter Email