Anna Johansson: Valet är över – nu börjar jobbet!

Anna Johansson

Anna Johansson: Ok, jag erkänner. Direkt och utan omsvep: jag är besviken.

Besviken på att vi inte fick större stöd av väljarna, besviken på att det inte finns underlag för en stark rödgrön regering och, kanske mest av allt, besviken över att så många valde motsättningarnas, fördomsfullhetens och syndabockstänkandets parti.

Samtidigt är jag också fantastiskt glad, för Sveriges statsminister heter inte längre Fredrik Reinfeldt och är moderat. Nej, nu heter statsminsistern Stefan Löfven och är socialdemokrat, och det är faktiskt alldeles oerhört stort efter åtta års högerstyre. Vi har nu en statsminister som är en samhällsbyggare, en förhandlare, en samlingspolitiker och en visionär med tydlig inre kompass och stark ideologisk övertygelse. Äntligen!

Jag är också oerhört glad och stolt över den insats vi tillsammans gjorde under de gångna veckorna. Så många som gjorde så mycket, en gemensam kraftansträngning för ett gemensamt mål. Kanske just därför är besvikelsen extra stor; vi gjorde det så bra, vi kämpade så väl – och ändå nådde vi inte ända fram. Och så någonstans ändå en insikt om att det är det här som är spelets regler, demokratins villkor.

Nu väntar några spännande veckor, då förutsättningarna för Stefan Löfven att bilda regering och för Anneli Hulthén och Gert-Inge Andersson att bilda majoriteter i Göteborg respektive Västra Götaland ska prövas. Med det parlamentariska läge väljarna gett oss kommer det bli komplicerat och svårt och säkert kräva att en och annan helig ko slaktas. Men glöm aldrig, att alternativet till att dessa tre kompromissar fram S-ledda majoriteter är inte att S får igenom all sin politik – alternativet som väljarna gett är högerstyre med stöd av SD.

Nu har det gått ett par dagar sedan valet och fortfarande är mycket oklart, fortfarande återstår mycket av analys och sårslickning. Men jag kan inte låta bli att redan nu fundera på hur vi kan bygga vidare på den fantastiska organisation och det engagemang vi visat på under valrörelsen. Vi ska trycka tillbaka SD och de rasistiska underströmmarna och det kommer inte räcka att skrika ”krossa rasismen”. I stället kommer det krävas ett långsiktigt och medvetet arbete för att bjuda in fler i vårt gemensamma samhällsbygge, få fler att känna trygghet i att de har en plats i samhället och kan lita på det gemensamma. Vi behöver jobba med värderingar, på allvar diskutera hur devisen om alla människors lika värde ska fyllas med konkret politiskt innehåll och kunna förverkligas. Vi behöver växa som rörelse, bjuda in fler och vara öppna för nya influenser och människor. Vi ska vara nyfikna och intresserade på hur människor har det, vad de drömmer om, vad de är oroliga för och förbannade på. Och vårt uppdrag är att ge fler möjlighet att kanalisera sina drömmar och sin ilska genom vårt parti. Vi ska visa att det inte är uppgivenhet utan engagemang som kan förändra världen på riktigt.

Besvikelsen har gått över om ett par da’r och då får vi inte låta den gå över i bitterhet utan i en övertygelse om att vi kan göra ännu bättre nästa gång.

Nu känner jag stort förtroende för att Stefan Löfven har det som krävs och vet vad som behöver göras för att regera Sverige och jag känner ett stort ansvar för att tillsammans med er andra bygga vidare på vårt fantastiska parti.

Valet är över – nu börjar jobbet!

facebook Twitter Email